Chystáte se do vašeho obývacího pokoje či pracovny pořídit novou sedací soupravu? Pokud se začnete poohlížet po nové sedačce, zjistíte, že nabídka je pestrá a modelů sedacích souprav je mnoho. Přečtěte si, o čem všem byste měli přemýšlet předem, aby výběr pro vás nebyl složitý a konečná volba byla správná.

 

Celý proces vybírání sedací soupravy si značně zjednodušíte, pokud budete mít předem jasno v následujících bodech.

Rozměry sedačky, počet míst k sezení a její tvar

V první řadě si udělejte představu o rozměrech sedačky. Zásadní vliv na velikost sedací soupravy má samozřejmě prostor, kam sedačku umístíte. Velikost místnosti nezměníte, ale zvolené místo ovlivní rozměry sedačky, a tím i počet míst k sezení. Počet míst zvažte s ohledem na počet členů rodiny, respektive osob, které budou často sedačku obsazovat. Na tomto základě budete mít na výběr z různých tvarů sedaček:

 

 

  • Pohovka – Jedná se o sedačku jednoduchého tvaru o různém počtu sedáků, resp. o různém počtu míst k sezení.
  • Rohová sedačka – Je vhodná k umístění do rohu místnosti, ale nejen tam. Často nabízí komfort lenošky a běžně jsou tyto sedačky dostupné v pravém i levém provedení.
  • Sedací souprava ve tvaru U – se hodí jak do prostorné místnosti, tak do menšího pokoje. Její předností je velký počet míst k sezení i komfortní lenošení.
  • 3-2-1 sestava – Tuto sestavu obvykle tvoří 3místná nebo 2místná pohovka v kombinaci s jedním nebo více křesly.
  • Modulová sedací souprava – Takovouto sedačku složíte z jednotlivých modulů, které můžete uspořádat podle individuální požadavků, jak na počet míst, tak na tvar.

 

Tip 1: Pokud si nejste jisti, zda bude lepší rohová sedačka než sedačka ve tvaru U, nebo zda sedačka nebude v prostoru jakkoli zavázet, použijte velké kartonové krabice, které poskládáte v požadovaném tvaru a rozměrech do určeného místa. Pomohou vám si představit, jaký prostor bude sedací souprava v pokoji zabírat, a nabudete také větší jistoty, kterou variantu zvolit.

Výška a hloubka sezení

Pokud chcete pohovku pro schoulení se a takovou, kde můžete polosedět, zvolte nižní a hlubší model. Vzpřímenější sezení a lepší komfort při vstávání nabízí vyšší provedení sedacích souprav. 

 

Přemýšlejte také o tom, kdo bude sedačku nejčastěji obsazovat. Pro vysoké osoby je pohodlnější vyšší a hlubší sed a naopak.

Potřebujete praktické řešení?

Měli byste měli mít také jasno, zda od sedačky požadujete více funkčních řešení. Vzhledem k tomu, že designéři sedacích souprav silně myslí i na praktičnost, dnešní sedačky Vám umí pomoct s řešením některých těžkostí s nedostatkem prostoru.

 

Sedačky dnes nabízí praktická řešení jako:

  • Rozložení – Rozkládací sedačky vám poskytnou pohodlné místo pro večerní odpočinek u televize a také pro příležitostné přespání vašim hostům.
  • Každodenní spaní – Sedačky s touto funkcí jsou pro ty z vás, kteří hledáte způsob, jak do malého bytu o jedné místnosti vměstnat sedačku, abyste vytvořili útulný obývací pokoj, a zároveň pohodlnou postel pro každodenní odpočinek. Jejich konstrukce a výplň spací plochy je přizpůsobena komfortnímu nočnímu odpočinku. Jak rozkládací, tak sedačky pro každodenní spaní snadnou manipulací a bez velké námahy bleskově změníte v postel a zpět.
  • Úložný prostor – Ve spodní části sedaček se může nacházet úložný prostor. Ten dokáže pojmou veškeré ložní vybavení pro postel, ale často i mnoho dalších jiných věcí, které mají být ukryté před prachem a vaším zrakem a pro které vám doma schází úložné místo.

Otázka konstrukce a výplňového materiálu sedačky

Věnujte pozornost výplňovému materiálu a konstrukci pohovky. Vnitřní výplňový materiál a pružinový systém nabízí odlišný komfort sezení. Pod potahem sedačky se bude skrývat PUR pěna nebo HR pěna, v sedací ploše pak v kombinaci buď s faliste pružinami (vlnitého tvaru), nebo bonellovými (spirálovitými) pružinami.

 

Jaký je rozdíl mezi HR pěnou a PUR pěnou? HR pěna, jejíž zkrácený název vychází anglického High Resilience, se vyznačuje vysokou elasticitou a tvarovou stálostí. Výrobní technologie, kdy je pěna lisována za studena, ji dodává dobrou životnost. Od klasické PUR pěny (polyuretové pěny) se liší vlastnostmi jako je vyšší tvrdost, prodyšnost.

Požadavky na design

Preferujete střídmost nebo extravaganci? Hranatější nebo zaoblenější křivky? ? Jak bude vaše nová sedací souprava vypadat, je otázkou vašeho osobního vkusu. Ideálně by se sedačka měla svým vzhledem hodit do vašeho interiéru. Mějte přitom na paměti, že tmavá pohovka působí v místnosti mohutnějším dojmem než světlá. Také vzpomeňte na praktičnost, v tomto případě na to, že skvrny jsou více viditelné na světlých odstínech. V souvislosti s tím si tedy stanovte požadavky na vlastnosti potahového materiálu, jako je voděodolnost, omyvatelnost, otěruvzdornost.

Výběr potahového materiálu

Pokud chcete pohovku, která vydrží pěkná dlouhá léta, dbejte na správný výběr potahového materiálu.

Sedačky jsou dnes potažené materiály jako samet, žinylka, umělá kůže či mikrovlákno, které nabízí skvělé vlastnosti a velký výběr barev. Jak vybrat potahovou látku a jaké vlastnosti mohou potahové látky mít, se můžete dočíst v našem článku. Pokud se zajímáte o potahy z pravé kůže, specifika kožených sedaček jsme shrnuli v samostatném článku.

 

Tip 2: Protože životnost pohovky je závislá na správné péči a údržbě, při pořízení sedačky se doptejte na čistící přípravky určené pro vámi vybranou potahovou látku.

 

Tip 3: Ještě jedna důležitá poznámka k čalounění sedačky. Máte-li v úmyslu umístit sedačku doprostřed místnosti, všechny modely nemusí automaticky čalounění zadní strany.

Cenové rozpětí, ve kterém pohovku chcete pořídit

Pro pořízení sedací soupravy je dobré si stanovit cenovou hranici. Ta může být jedním z limitujících hledisek výběru. Nutně však nemusí. Když totiž prozkoumáte akční nabídky, můžete mít štěstí a dovolit si i takovou sedačku, o které jste v první chvíli možná neuvažovali.

Jaké další funkce můžete u sedaček hledat a najít?

Na sedačky můžete dnes klást také požadavky jako například mechanicky polohovatelné záhlavníky či područky. Novinkou je i bezdotyková nabíječka na telefon jako součást područky. Dostupné jsou také modely s nastavitelnou hloubkou sedu. Na trhu najdete nejrůznější kombinace těchto funkcí.

 

Doporučujeme, abyste si sedačku reálně prohlédli a vyzkoušeli. Zveme vás proto do našeho showroomu v Olomouci, který není jen obyčejnou prodejnou. Do sedačky se u nás můžete posadit, představíme její detaily a odpovíme na vaše otázky. Potěšte nás návštěvou, uvaříme vám kávu a probereme spolu k sedačce vše od obecných otázek po detaily.

 

 

LUMAX nábytek